+31 (0) 615508137 info@tenhoveadvies.nl

Veiligheidscultuur, Veiligheidsgedrag

Binnen ieder bedrijf heerst een bepaalde veiligheidscultuur. Een veiligheidscultuur wordt niet gemaakt, maar is ontstaan en de medewerkers handelen hier ook naar. Was het in het verleden belangrijk om bijvoorbeeld de productie ten koste van alles door te laten draaien, dan is het moeilijk om nu te zeggen dat de productie maar even stil moet worden gelegd vanwege veilig werken.

Meer dan 95% van de handeling van mensen gebeurt onbewust. Dit geldt ook voor mogelijke onveilige handelingen. Dit kan worden gezien als veiligheidsgedrag.

Door het trachten te begrijpen hoe veiligheidsgedrag binnen de organisatie wordt veroorzaakt, kunnen de gedragingen worden beïnvloed. Onbewuste handelingen kunnen moeilijk worden afgeleerd. Het is eenvoudiger om bewust veilig gedrag aan te leren.

Daarnaast is het lastig om een goede definitie te geven van veiligheid. Vaak wordt de volgende definitie gebruikt: Veiligheid is het bewust nemen van aanvaardbare risico’s. Hier ontstaat de moeilijkheid, want wie bepaald wat aanvaardbaar is. Aanvaardbaar kan per medewerker verschillen. De ene persoon accepteert grotere risico’s dan de ander. Niet alle personen zien de gevaren!

Door een quickscan uit te voeren kan het veiligheidsklimaat van de organisatie worden bepaald. De duur van de quickscan is afhankelijk van de organisatie. De resultaten worden gepresenteerd en opgeleverd in een rapport.

Op basis van de quickscan en het ambitieniveau van de organisatie wordt een plan van aanpak gemaakt voor een passend gedragsveranderingsprogramma.

Dit programma kan bestaan uit verschillende onderdelen en coaching van medewerkers.

Een keer praten over de mogelijkheden?

Laat het ons weten