+31 (0) 615508137 info@tenhoveadvies.nl

Uit ongevallenstatistieken blijkt dat hand-, hoofd-, oogletsel met stip bovenaan staan wat betreft de lichaamsdelen waar de meeste letsels op plaatsvinden.
Veel van deze letsels hadden voorkomen kunnen worden door vooraf goed de risico’s te beoordelen en de juiste maatregelen te nemen.

Een goede risico-inventarisatie (RI&E) is daarbij een voorwaarde. Uit de RI&E worden maatregelen benoemd om de risico’s te verkleinen.

Gekeken moet worden naar bijvoorbeeld de werkwijze. Kan het werk op een veilige manier worden uitgevoerd? Kan het gevaar weggenomen worden?

Als laatste maatregelen kunnen PBM ingezet worden.

Tijdens veel ongevallen die ik heb onderzocht werden de PBM niet gedragen of werd niet de goede PBM gedragen.
Als voorbeeld veel oogletsels waar wel een veiligheidsbril werd gedragen, maar die beschermende niet tegen de gevaren. Zo konden bij slijpwerkzaamheden toch nog deeltjes achter de bril komen, want de standaardbril werd gedragen.

De redenen dat er geen of onjuiste PBM werd gedragen zijn verschillend:

  • Zo zijn soms geen PBM beschikbaar. Iedere werkgever is verplicht om goede PBM beschikbaar te stellen, de werknemer    is verplicht om ze te dragen!
  • PBM zijn lastig en zitten in de weg. PBM zijn inderdaad extra middelen die gebruikt moeten worden, maar tegenwoordig zijn de PBM comfortabeler dan dat ze geweest zijn. Er zijn nu goede snijbestendige handschoenen op de markt die een goed vingergevoel hebben. Een veel gehoorde klacht is dat de veiligheidsbril beslaat. Ook hier zijn oplossingen voor, er zijn anticondens veiligheidsbrillen beschikbaar.
  • PBM zijn niet geschikt voor het doel. Een goed RI&E geeft aan waar de PBM tegen moet beschermen. Bij slijpwerkzaamheden is een “normale” veiligheidsbril niet de juiste bescherming. Een slijpbril moet aanwezig zijn.

Perfecte PBM bespaart!
PBM die comfortabel zijn leveren minder ongevallen en meer gezonde, vitale medewerkers op. Ze helpen daarmee persoonlijke en financiële schade te voorkomen en te beperken.

THPBM.nl is een webwinkel voor de juiste PBM. Vanuit Ten Hove Advies geven we de juiste adviezen!

www.thpbm.nl
www.tenhoveadvies.nl